Norinnova logo hvit. Grafisk element.

Tromsøgrûndernes idè kan hjelpe studenter og forskere over hele verden.

ITromsøs markedsavdeling
ITROMSO.NO

Du trenger ikke være født som Steve Jobs for å sette en knallgod idé til verden. Men du trenger å omgi deg med mennesker med kunnskap, som lærer deg veien fra idé til virkelighet.

Det erfarte gründerne Anders Rapp og Frode Opdahl da de rett etter studiene startet sitt eget selskap og utviklet søketjenesten Keenious. Nylig innkasserte de en innovasjonskontrakt på 21 millioner kroner som nå gir Keenious skikkelig oppdrift mot kommersialisering av produktet.

Inspirasjon og kunnskap

For Keenious ble kontorplassen hos Norinnova på Siva Innovasjonssenter, tidligere kjent som Forskningsparken, startskuddet på den viktige reisen de har lagt ut på. Her har de fått veiledning i søknadsskriving, hvordan presentere ideen overfor investorer og andre samarbeidspartnere, og de henter inspirasjon og kunnskap hos andre start-up-selskaper.

-Vi hadde aldri vært der vi er i dag om det ikke var for Norinnova. Her møtte vi ressurspersoner som evaluerte ideen vår, og som er spesialister på de mange veiene fra idé til et salgbart produkt. Det er mye å sette seg inn i som oppstartsbedrift, og mange arbeidssteg mot målet og alt dette må skje samtidig med at du jobber med selve ideen, sier Frode Opdahl.

LES OGSÅ: I disse lokalene får Tromsø-gründere eksperthjelp – over 1 milliard er investert i bedrifter som er startet her

Bruker kunstig intelligens

Utviklingen av søkemotoren startet han allerede med som student ved Informatikk på Universitetet i Tromsø. Keenious er skapt for å forenkle kildesøk og research for studenter og forskere. Ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens, har Keenious-gründerne skapt en søketjeneste som analyserer tekster og henter ut annen relevant forskning, artikler, studier og publiseringer. Dette forenkler arbeidet med å finne litteratur til studier eller forskning. Og det unike med Keenious er måten teknologien er brukt og satt sammen for å forstå tekstforfatterens behov, enten man er førsteårsstudent som studerer sosiologi eller doktorgradsstudent på informatikk.

Ideen dukket opp da Frode selv var student ved UIT, og ville forenkle sin egen studiehverdag. 

Ideen dukket opp da Frode selv var student ved UIT, og ville forenkle sin egen studiehverdag. 

 

-Programmet er litt som rådgiveren din under studiet, den som peker på og leder deg mot andre kildesøk i relevant forskning eller publikasjoner med innhold du ikke hadde tenkt på, sier Opdahl.

Med på laget har han kompisen Anders Rapp som har en allsidig bakgrunn med fag innen psykologi, informatikk, juss og bedriftsøkonomi.

-Skal man starte en bedrift er det mye man må lære seg, så alt kommer til nytte i Keenious. Det er også viktig at vi er to med ulik bakgrunn som utfyller hverandre.

LES OGSÅ: Nå har tromsøgründerne fått tre mill. fra nye investorer – valg av kontorplass ble avgjørende for spillselskapet

Fra Breivika til Berkeley

Våren 2017 startet de opp for fullt og samme høst etablerte de selskapet Keenious. I tillegg til formalkompetansen studiene har gitt dem, framhever begge Gründerskolen som viktig inspirator. Gründerskolen er et samarbeidsprosjekt mellom mange utdanningsinstitusjoner i Norge og programmet koordineres av Universitetet i Oslo. Målet er å inspirere studentene gjennom kunnskap og nettverk til nyskapning og entreprenørskap. Deltakelse her brakte først Anders, og året etter Frode, til Berkeley University på kurs og opplæring, samt internship i høyteknologiske oppstartsbedrifter i Sillicon Valley.

-Det ble noen veldig inspirerende måneder. Samtidig ble magien rundt å etablere bedrifter tatt ned. Det å kjenne mulighetene og vite veien fra idé til produkt, er like nyttig som selve ideen.

Innovasjonskontrakt på 21 millioner

– Oppholdet der ble uvurderlig og en stor inspirasjon for oss som aldri tidligere har startet et selskap, sier Rapp.

Universitetet i Tromsø er pilotkunde i innovasjonskontrakten på 21 millioner kroner i samarbeid med Innovasjon Norge, SkatteFUNN og private investorer. Tidligere har både Forskningsrådet og EUs Horizon 2020, støttet Tromsø-gründerne. For tiden er en gratis testversjon av Keenious tilgjengelig i markedet. Fra å bare ha vært Frode og Anders, rekrutterer selskapet nå nye medarbeidere. Før året er omme skal de være ni ansatte.

-Vi har mål om å nå internasjonalt med produktet. Teknologien har et stort potensial. Tenk bare på hvor mange studenter og studiesteder det finnes i verden!